::-PENCINTA ILMU-::

Thursday, August 30, 2012

CINTA! sebut saja tentang cinta,pasti semua akan cuba ambil port. ada apa dengan cinta? best ke? cewaahh! buat tanya. sudah gaharu cendana pula. apa kaitan cinta ngan pokok pulak ni? Ah!!! sudah,nilam pun dah jadi lain.

biasa kita dengar,orang yang jatuh hati a.k.a jatuh cinta ni selalu angau. suka senyum sorang. aik!!! macam pernah jadi je..

nilam percaya wujudnya cinta. sebab,kerana cintalah kita kena Allah. tapi,kalau cinta manusia.......nil....am macam kurang sikit. ya la,dalam usia 20thn ni,rasanya mustahil. yang dikejar adalah cita-cita bukan cinta. namun,larilah seribu batu sekalipun,hati akan dijentik rasa suka. ya! tapi,bukan cinta.  Nilam mudah sangat jatuh suka dengan ajnabi. tapi hanya kerana akhlaqnya la. rasa sejuk je mata hati. kalau boleh nak tahu semua tentang rutin dia. bukan untuk seronok2 tapi untuk mencari inspirasi.

ada yang kata nilam tengah dilamun cinta. mungkin. tapi,nilam akan tetap berpegang teguh,biarlah orang yang nilam cintai adalah suami nilam yang sah suatu hari nanti. bertuah ke malang si dia? ha3..

nilam tak suka rasa cinta hadir. sebab ia akan menyebabkan mata hati menjadi kabur. nilam mudah lalai. kadang2 tersedar,nilam turut melayan perasaan tu. bukan mudah kita nak lari dari rasa cinta kalau ia dah melibatkan hati. menjadi malu pada diri sendiri. kualiti diri pun makin jatuh. kurang fokus dalam melakukan segala hal. tiada kekhusyukan dalam ibadat. ni dah parah dah ni! 

bukan senang nak jaga hati. jadi,nilam nak pesan. sebelum kita menyerahkan hati kita pada seseorang,serahkan dulu hati kita pada Allah dan Rasulullah s.a.w. serahkan rasa itu juga pada Allah. jika ia baik bagi kita. maka Allah catatkan untuk kita. kalau tidak,terima ia sebagai salah satu jalan untuk mendekatkan diri pada yang maha Esa. bersabarlah. berdoalah.

p/s: nilam merapu sikit malam ni. nilam xpuas hati sebab nilam xfokus dalam kelas sebab rasa kurang enak tu. 


ilmu yang bermanfaat itu adalah apabila ilmu itu diamalkan

No comments:

Post a Comment


POLI Bloggerz