::-PENCINTA ILMU-::

Thursday, May 3, 2012

“AMALAN MENJADI WANITA SOLEHAH”.

hehe...sori eh korang suma,nilam xsempat nak pos entry terbaru,jd hari ni ada masa ckit tapi xbanyak nak la post entry..
entry ni bukan sebab jeles ke hape ke,sekadar perkongsian saje..
Nilam dah lama nak tanya pada korang la an,bagi kaum hawa la yerk..
pernah jumpa muslimah bertudung labuh x?
ikut la,dah ke belom..
yang pasti Nilam juz nak kongsi rasa hati nilam..
nilam teringin sangat nak jadi macam muslimah di luar sana,berjihad di jalan Allah
ALHAMDULILLAH Allah mengkabulkan doa Nilam. Biar pun orang akan kata,' aku segan la nak pakai macam tu,nampak warak sangat'
hurmm
salah perspeksi macam tu
sebenarnya suma tu baik tuk kita semua para muslimah,muslimah bukan sekadar daripada pakaian semata-mata...ok,la bca entry tu,pastu fikirkan lah yer...



Memang semua wanita bercita2 untuk menjadi wanita solehah dan semua lelaki juga menginginkan pasangannya itu seorang wanita solehah. Disini ustazah tuliskan serba sedikit tips atau ciri2 yg boleh diamalkan untuk menjadi wanita solehah.


Amalan-amalan itu ialah:


1. Mendirikan solat/sembahyang.
Semua manusia yang sudah mencapai umur baligh diwajibkan ke atasnya solat fardhu 5 waktu sehari semalam. Solat fardhu dengan rajin dan lakukannya juga solat sunat sebagai menampung kekurangan yg terdapat pada solat wajib itu tadi.


2. Menjaga solatnya.
Seseorang yg wajib solat dituntut juga khusyuk ketika menunaikan kewajipan itu.Selain khusyuk , menunaikan solat juga dituntut beristiqamah iaitu melakukan solat dengan berterusan mengerjakannya serta menjaga waktunya, ini bermaksud solat itu mesti di awal waktu dan tidak melengah2kan nya.


3. Bersyukur dan redha.
Manusia ini biasa mempunyai tabiat yg buruk kerana apabila ditimpakan ujian atau musibah sering mengeluh dan adakalanya seperti menyalahkan takdir. Tetapi apabila senang dan kaya sedikit mereka cepat lupa diri. Sebaiknya kita bersyukur dan redho dgn setiap pemberian Allah. Janji Allah dlm alquran, apabila kamu bersyukur aku akan tambahkan nikmat kpdmu tetapi sekiranya kamu kufur ingatlah azabku amat pedih.


4. Selalu bersedekah.
Murah hati adalah sifat yang mulia. Kehidupan akan menjadi indah dan bahagia apabila semua orang ada perasaan ingin saling bantu membantu sesama saudara seagama. Sehinggakan malaikat berdoa agar orang yg rajin memberi sedekah itu Allah swt akan gantikan dengan ganjaran yg berlipat kali ganda.


5. Menjaga maruah diri.
Untuk menjadi wanita solehah hendaklan wanita itu menjaga maruahnya dengan menutup aurat dgan betul. Memelihara diri dan kehormatannya serta menjauhi perlakuan yg boleh mendorongnya melakukan kemaksiatan dan perbuatan keji.


6. Takut murka Allah.
Wanita solehah sentiasa patuh kepada ajaran Allah dan menjauhi semua larangan Nya. Walaupun Allah tidak dapat dilihat tetapi sentiasa merasakan Allah itu Maha Melihat semua perbuatan Hambanya. Malu melakukan kejahatan dan kemaksiatan kerana takut akan azab dan pembalasan dari Allah swt.


7.Menjaga amanah.
Sebagai wanita perlulah menjaga amanah yang telah dipikulkan ke atasnya seperti amanah menjadi seorang isteri, seorang ibu, seorang pekerja dan seorang tetangga. Amanah kepada Allah, seprtia didalam surah Fatihah ” kepada Engkau kami menyembah dan kepada Engkau kami memohon pertolongan.


8. Pandai mengaji Al-Quran.
Wanita solehah selain solat, menjaga solatnya dgn istiqamah, menjaga amanah dan memelihara diri ,mestilah juga tahu mengaji Quran dan suka/sering menjadikan Quran itu sebagai sahabatnya. Kerana rumah yg tiadak diperdengarkan alunan bacaan Quran ibarat seperti sebuah kubur.!


Begitulah serba sedikit amalan untuk menjadi wanita solehah. Sebagai panduan buat semua yg bercita2 menjadi wanita solehah..InsyaAllah.

Dan kepada kaum Adam di luar sana pulak,kalau nak bagi hantaran berpuluh ribu bagi la pada yang mempunyai ciri-ciri di atas. Kan tak rugi!























ilmu yang bermanfaat itu adalah apabila ilmu itu diamalkan

3 comments:

  1. info berguna sis.thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  2. bagusnya awak ada cita2 yg baik tu. semoga akan tercapai suatu hari nanti. Amin.. :)

    ReplyDelete
  3. Syukran atas perkongsian...moga Allah redha... :) salam jumaat :D

    ReplyDelete


POLI Bloggerz